Yvonne van de Weijer

wvandeweijer@kpnmail.nl

Yvonne was aanvankelijk werkzaam in het onderwijs. Al vroeg veroorzaakten vervolgstudies in tekenen schilderen en kunstgeschiedenis een explosieve en veelzijdige ontwikkeling. Dit mondde uit in dagelijks werk als beeldend kunstenaar, ingeschreven bij het beroepsorgaan CBK.

Na verschillende fases doorlopen en veel technieken uitgeprobeerd te hebben, werkt zij tegenwoordig het liefst met acryl op doek, zowel met kwast als met paletmes, in kleinere maar vooral ook grotere formaten.
Haar stijl is moeilijk eenduidig te definieren. Het begrip vrije figuratie komt misschien in de buurt met een mix van abstractie. Vorm en kleur zijn belangrijk maar fantasie en verbeelding ook. Herkenbare elementen verwerkt ze met een vervreemdend effect. Er moet wat te raden overblijven.

Hoewel ze andere genres niet schuwt, is haar hoofdthema toch wel mensen. Zij probeert hun innerlijk en dat van haarzelf te benaderen. Emoties en ideeën tot expressie te brengen in een eigen beeldtaal. Hierbij kunnen verhalen ontstaan en diepere lagen in verf weergegeven worden die meervoudig te duiden zijn, ook voor de toeschouwer. Tijdens het schilderproces gebeurt er veel. Ze wil zichzelf ook graag verrassen. Ideeën, experimenten, intuïtie, geheugen en associatie spelen daarbij een rol.

Haar ervaringen, ontdekkingen en voortgang in de kunst brengt ze graag over op anderen via huiskamerlezingen in haar woning. Groepjes van 5 à 10 mensen zijn daarbij welkom op afspraak.