okt
30
vr
Expositie Marjo Wiltingh & Ans Derks in de Sleedoorn @ Galerie De Sleedoorn
okt 30 @ 14:00 – nov 22 @ 17:00
Expositie Marjo Wiltingh & Ans Derks in de Sleedoorn @ Galerie De Sleedoorn

Bijzondere beelden en schilderijen in Galerie de Sleedoorn te Zetten U bent van harte welkom in Galerie de Sleedoorn om te genieten van de prachtige en gevarieerde expositie van schilderijen en beelden, van 30 oktober tot en met 22 november 2020.

De veiligheid van onze gasten staat voorop, daarom wordt er rekening gehouden met de anderhalvemeter-regel en er zijn extra hygiënemaatregelen getroffen, een mondkapje is niet verplicht maar wordt wel dringend geadviseerd.

Te zien zijn kunstwerken gemaakt van en geïnspireerd op takken, veelal met het thema verlies.

Door een motorongeval met ingrijpende gevolgen werd Marjo Wiltingh gedwongen zich te bezinnen op haar werk als kunstenaar. Ze heeft een nieuwe manier van werken gevonden, geïnspireerd op haar vroegere struintochten langs de Waal. Wilgenhout is het nieuwe materiaal. Een wilg kun je knotten, maar ze loopt altijd weer uit. Wilgentakken zijn buigzaam en als je ze in de grond steekt, groeien ze uit tot bomen. Het hout is zacht en makkelijk te bewerken. In het afgelopen jaar is zij geconfronteerd met het verlies van gezondheid en werk, en met de impact daarvan op leven en zijn. Het hout van de Waal vertelt haar verhaal van verlies en van levenskracht.

De schilderijen van Ans Derks zijn onder meer geïnspireerd door takken die zij tijdens wandelingen in fruitboomgaarden vond. De takken zijn in een ‘setting’ geplaatst en gingen een eigen leven leiden. Het werden bijna menselijke figuren, met houdingen die bepaalde emoties uit kunnen drukken. Het werk gaat over vervreemding, een veilige plek zoeken, afstand voelen en verlangen naar verbinding. Vertrouwen en veiligheid en dit terugvinden in haar eigenlichaam en geest, zijn thema’s in het werk van Ans Derks, ingegeven door haar ziekte en gevoelens van verlies en angst. Ook zij vindt in het schilderen kracht en steun.

In de schilderijen zijn verschillende materialen zoals kartonpulp, gecombineerd met gips, natuurlijke materialen zoals grond, takken, mos, wol verwerkt.

Een fotooverzicht van de expositie gemaakt door Rein C. de Jong vindt u hier op sleedoornexpo.weebly.com.

Openingstijden
– vrijdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur
– zaterdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur
– zondagmiddag 14:00 tot 17:00 uur

 

 

Filmvertoning RK Veulpoepers BV – De Hippies van Beek @ Theater de Kik
okt 30 @ 20:00

Tijdens het Kunst- en CultuurCafé van Art Overbetuwe, op vrijdag 30 oktober draaien we de documentaire van de folkband ‘De Veulpoepers’. De film start om 20:00 uur en aansluitend is er tijd voor een gesprek met een van de regisseurs, Joris Hendrix uit Elst en met bandleider Zjef Naaijkens. Kaartjes zijn €9,00 incl. drankje en te reserveren via www.theaterdekik.nl

In de jaren ’70 ontstaat in Hilvarenbeek De Veulpoepers: een feestelijke, strijdlustige folkband met linkse idealen. Ze zijn wereldberoemd in Brabant. Ze spelen op elk dorpsfeest en elke demonstratie. Hun grootste hit is D’n Egelantier. Rondom de Veulpoepers ontstaat een beweging die de socialistische idealen in de praktijk brengt door het oprichten van bedrijfjes, communes en een Tilburgse concertzaal die we nu kennen als 013. Als in 1996 een reünie uitmondt in een stevige ruzie, valt het doek definitief voor dit bonte gezelschap.

De documentaire RK Veulpoepers BV, de Hippies van Beek gaat over de opkomst, het ongekende succes en de ondergang van één van de meest dwarse en spraakmakende bands die Nederland gekend heeft. De film gaat over volwassen worden en over hoe hechte vriendschappen uit elkaar spatten door groeiende tegenstellingen en eigenbelang. De muzikanten blikken terug op hun gloriedagen en hun pijnlijke ondergang.

Kunst- en CultuurCafé Overbetuwe (KCC) is onderdeel van Stichting Art Overbetuwe en staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunst- en cultuurliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Voor informatie en nieuwsbrief mail naar kunstencultuurcafeoverbetuwe@gmail.com.

nov
27
vr
G.H. Breitner: Wereldberoemd (in Nederland) @ De Bibliotheek Elst
nov 27 @ 20:00

Eigenlijk stond er een lezing over Frida Kahlo op het programma van deze avond. Maar de geplande tentoonstelling Viva la Frida! in het Drenths museum is vanwege Corona een jaar uitgesteld. De lezing over Frida stellen we daarom ook een jaar uit.

In plaats daarvan presenteert Marieke van der Heijden een grote kunstenaar van eigen bodem wiens werk vertegenwoordigd is in de collecties van vele musea in Nederland: George Hendrik Breitner (1857-1923). Die topstukken kunnen we gewoon wel gaan bekijken.

Spreker

drs. Marieke van der Heijden

Tijd, plaats, kosten en reserveren

Datum: 27 november 2020
Start: 20 uur. Zaal open: 19.45 uur.
Locatie: De Bibliotheek Elst
Opgeven: vanwege Corona zijn er minder plaatsen dan gebruikelijk en is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan via het contactformulier of 06-1932 4660.
Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang
(richtbedrag €7 incl. koffie/thee)

dec
18
vr
KCC Oudejaarsborrel @ Theater de Kik
dec 18 @ 18:00

We sluiten het jaar af in de foyer van Theater De KiK.

Reserveer de datum, maar e.e.a. onder voorbehoud van de coronamaatregelen