Ubuntu: ‘ik ben omdat wij zijn’

Wanneer:
29 oktober 2021 @ 20:00
2021-10-29T20:00:00+02:00
2021-10-29T20:15:00+02:00
Waar:
Theater De kiK
Dorpsstraat 39
Elst
Kosten:
€ 2,50
Contact:
Kunst- en CultuurCafe
0481769005

Ubuntu “Ik ben omdat wij zijn” – 29 oktober

Lezing door Marcel van Kalmthout, antropoloog, over Ubuntu-Verbondenheid

 

Na de val van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime is het aloude begrip Ubuntu opnieuw in de belangstelling komen te staan vooral door toedoen van Nelson Mandela en bisschop Tutu.

De essentie van Ubuntu is de onderlinge verbondenheid en wordt vaak treffend weergeven door de uitspraak: “ik ben omdat wij zijn”, terwijl in de Westerse opvatting doorgaans het autonome individu centraal staat.

Ubuntu-verbondenheid

Deze Ubuntu-verbondenheid gaat over de grens van leven en dood heen waarbij naast de zichtbare wereld van de levenden, ook de onzichtbare wereld van de levende doden(voorouders) en de nog niet geborenen een grote rol spelen. Deze drie werelden vormen samen met de natuur een bezielende kracht en net zoals de wind onzichtbaar is, maar zijn kracht ons wel degelijk kan beroeren, zo zou men de onzichtbare wereld van Ubuntu een magische kracht kunnen toekennen. Ook in het Westen neemt thans de interesse voor de Ubuntu-opvattingen duidelijk toe en worden deze gezien als inspiratiebron voor actuele mondiale problemen.

De lezing zal worden verzorgd door de antropoloog Marcel van Kalmthout die o.a. werkzaam is geweest in het hoger beroepsonderwijs.

Deze lezing is onderdeel van een drietal lezingen in het kader van het Kunstproject DeMagieVanVerbinding waarvan ook een expositie van jonge en oudere kunstenaars uit gemeente Overbetuwe in mei 2022 deel zal uitmaken.

Kaartjes zijn € 2,50 incl. drankje. www.theaterdekik.nl