Actueel - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Actueel_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP MOZAÏEK
Creatief Collectief Elst

Zaterdag 16 maart 2019    - 13.30 tot 16.30 uur


Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staat er een workshop mozaïek op het programma.

Annelou Teunissen verzorgt op 16 maart 2019 een workshop mozaïek. In drie uur maak je een werkstuk in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Deze workshop duurt van 13.30 tot 16.30 uur.

Je kunt de workshop zelf volgen, maar je kunt het natuurlijk ook cadeau doen. Leuk om samen een middag of dag creatief bezig te zijn!
Kun je niet op deze datum, maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden.
 
Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl._________________________________________________________________________________________________
DICHTER BIJ DE SCHRIJFSTER
YVONNE VAN DER LAAN

Woensdag 20 maart 2019 - 20.00 uur
Nannenberghuis, Opheusden

Op woensdagavond 20 maart a.s. verzorgt schrijfster/kunstenares Yvonne van der Laan (alias Gedichtenlaantje) een presentatieavond, in het Nannenberghuis in Dodewaard. In de eerste helft van het programma vertelt ze over haar boek "Positiefjes" en de schrijf- en kunstwerken die, ook voor blinden en slechtzienden, zijn ontstaan in de afgelopen jaren. Ze vertelt ook over een paar bijzondere samenwerkingen die tot stand zijn gekomen.
En....er komt een speciale gast optreden!
In de tweede helft van het programma (na de pauze) licht Yvonne een aantal tipjes van de sluier van haar tweede boek "Met hart en ziel", dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit zal komen. Het wordt een inspirerend en uitdagend boek, waarmee de lezer vanuit verschillende verrassende invalshoeken wordt aangezet tot een positiever bewustzijn, om ook eens wat vaker "out of the box" te denken, zich vaker te verwonderen, te durven "spelen" en creëren, maar ook: om minder afhankelijk te zijn van (o.a. de mening van) anderen. Kortom: om meer jezelf te mogen zijn, te staan voor wie jij bent, te vertrouwen op jezelf, liefdevol te leven "met hart en ziel" en zo nóg meer te genieten van 'de kleine dingen die het doen'. Een fijn, leuk, mooi cadeau- en bewaarboek om regelmatig weer eens op te pakken en te kijken wat het dan opnieuw met je doet en meegeeft. Net als haar dichtbundel  "Positiefjes" zal ook dit (totaal andere) boek worden geïllustreerd met haar eigen beeldende kunst.

Er is gelegenheid om te reageren en vragen te stellen of bijvoorbeeld thema's aan te dragen, want zo hoopt de schrijfster met haar boek nóg beter aan te kunnen sluiten op haar lezerspubliek.
Het programma begint om 20 uur, de zaal is open vanaf 19.30u. De entree en het eerste kopje koffie of thee is gratis, overige consumpties zijn voor eigen rekening. Het duurt tot ongeveer 22.00 uur.
Kom je ook?

Aanvang: 20.00 uur
Locatie:   Nannenberghuis, Matensestraat 22A in Dodewaard


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
HET BELANG VAN COMMUNICATIE OVER KUNST

Vrijdag 29 maart 2019 - 20.00 uur

Wat zegt een kunstwerk over de maker, en wat zegt de maker er zelf over? Schrijver en kunstcriticus Rob Smolders is 29 maart te gast bij Kunstcafé Overbetuwe. Tijdens zijn lezing gaat hij in op het belang van communicatie over kunst. Ook gaat Rob in gesprek met de bezoekers. Hoe praten zij over  hun kunstwerken? Gebruik deze avond om je communicatie over kunst te verbeteren en kom naar De KiK!
 
Een veelgehoorde klacht van beeldende kunstenaars is: ik kan mijn werk niet uitleggen of verklaren. Communicatie is heel erg op taal gericht. Is het waar dat beelden voor zich spreken? En zo ja, wat zeggen ze dan? Is dat altijd zo? Heeft het dezelfde functie als de toelichting in woorden, namelijk dat mensen, wanneer ze je werk waarderen, ook iets van jou hebben leren kennen? Hoe onthullend is het kunstwerk?
 
Kunst maken is een manier om jezelf te verwezenlijken en je te mengen onder een potentieel groot publiek. Het is ook een manier om je positie in de wereld te bepalen, om commentaar of kritiek te leveren.
 
In zijn lezing gaat Rob in op de volgende  aspecten: Wat zeg je met woorden? Welke begrippen gebruik je, welke informatie geef je prijs? Je presenteert je als kunstenaar door middel van een website, je maakt een persbericht bij exposities, misschien ook (toch maar) een verklarende tekst, je geeft eens een interview. In al die gevallen moet je woorden beschikbaar hebben.

Datum:      vrijdag 29 maart 2019
Aanvang:   20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:     bovenzaal Theater De KiK (achter de Hema)
Kosten:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag 10 euro)


Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.

Foto: Frans Rentink


_________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP KERAMISCH VORMGEVEN
EEN KENNISMAKING OF VERRIJKING!

Zaterdag 11 mei 2019 - 10.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 1 juni 2019   - 12.30 tot 16.00 uur

Een gast-workshop door professioneel keramist Arjen Bakermans.

Na het succes van de vorige keer, kon een vervolg niet uitblijven.
Zin in werken met klei en keramische kleurstoffen, zoals glazuren en oxides? Dan is dit een mooie kans om daarmee kennis te maken of je kennis en vaardigheden juist uit te breiden. Deze workshop van anderhalve dag (zaterdag 11 mei en 1 juni 2019) is geschikt voor beginners en gevorderden.

Onder leiding van keramist Arjen Bakermans maak je de eerste dag (van 10.00 tot 16.00 uur) een beeld dat je hol opbouwt met een van de technieken die Arjen zal demonstreren. Toegespitst op je eigen beginsituatie of doelstelling zal hij zijn begeleiding en kennisoverdracht aanpassen.

Tijdens de tweede les op 1 juni (12.30 tot 16.00 uur) wordt er uitleg gegeven over de keramische kleurstoffen zoals glazuren, metaaloxides en pigmenten die er worden aangeboden. Je gaat je werk dan zelf inkleuren en glazuren. En dan nog even wachten, omdat het werk voor een tweede keer in de oven gaat. Na 15 juni kun je je werk ophalen. Een spannende ervaring die ongetwijfeld naar meer gaat smaken!

Prijs inclusief materiaal, koffie, thee en uitgebreide Italiaanse lunch op de eerste dag € 125,-
Kijk voor een eerste kennismaking met de docent op www.arjenbakermans.nl

Aanmelden kan per mail.

Wolfhoeksestraat 3a, Elst (Reeth)


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF 31

We wensen je een gezond, gelukkig en creatief 2019 toe!

Vernieuwde website
Mede dankzij de nieuwe privacywetgeving hebben we onze website nog eens kritisch onder de loep genomen. Naast de wettelijke aanpassingen wilden we de site ook een meer eigentijdse uitstraling geven. We zijn daarvoor in zee gegaan met Carien Klein-Breteler uit Elst. Ze hielp ons met privacy, veiligheid, cookies, een proclaimer, goede leesbaarheid op alle digitale apparaten én het opnieuw vormgeven van de site. Wij zijn blij met het resultaat. Maar wat vanzelfsprekend zwaarder telt, is wat bezoekers van de site vinden. Fijn als je een kijkje wilt nemen op creatiefcollectiefelst.nl en eventuele verbeterpunten aan ons door wilt geven.

Cursus Kunstgeschiedenis: Overzicht Klassieken tot Renaissance
In februari start Marieke van der Heijden met het eerste deel van een overzicht van de Europese kunstgeschiedenis. Het is een cursus van vier lessen waarin de kunstgeschiedenis in vogelvlucht wordt behandeld. Bekende en belangrijke kunstwerken worden binnen de grote lijnen van de kunstgeschiedenis geplaatst. Zodat je voor jezelf op een rijtje krijgt wanneer welke stijlen aan de orde waren. Overzicht deel 2 kun je in het cursusjaar 2019-2020 verwachten. Meer informatie op creatiefcollectiefelst.nl. Opgeven kan via het inschrijfformulier op creatiefcollectiefelst.nl

Nieuw! Cursus Mixed Media voor creatieve decoraties
Op maandagavond 11 februari start Wim Mecking deze nieuwe cursus van zes lessen in de Werkplaats van CCE. Onder de noemer ‘Mixed Media’ komen diverse creatieve technieken samen in decoraties. Dat kan op verschillende ondergronden, zoals schildersdoek, board, een deksel, kistje of schaal. In één werkstuk kun je zowel papier, stoffen als allerlei andere materialen of attributen verwerken. Je speelt met compositie en vormgeving in een boeiende creatieve ontdekkingstocht. Je leert de basisvaardigheden en diverse materialen kennen en gebruiken. Na een korte introductie kom je al snel tot eigen creaties. En ontdek en ontwikkel je als vanzelf  jouw eigen voorkeuren en creatieve stijl. Ook hier meer informatie op creatiefcollectiefelst.nl

Nieuw! Basiscursus Druktechnieken
Sommige druktechnieken zijn ouder dan de boekdrukkunst. Andere zijn vele malen simpeler aan te leren. En leveren snel zichtbaar decoratief resultaat op. Een eenvoudig stempel is daar een goed voorbeeld van. In deze basiscursus starten we met een korte zoektocht naar dit soort gemakkelijk te vervaardigen drukwerken. Stap voor stap gaan we via karton- en tempexdruk over naar het meer ambachtelijke linoleum snijwerk, tot en met het afdrukken. Waarbij we drukverf op kleur kiezen, mengen en uitrollen. Daaraan vooraf gaat nog het maken van een eigen compositie, schetsontwerp en afbeelding. Op zaterdagochtend 9 februari, van 10 tot 12 uur, start Wim Mecking de nieuwe cursus van vier lessen in de Werkplaats van CCE. Meer informatie op onze website.

Workshops Mozaïek
Op twee zaterdagmiddagen is er in de Werkplaats van CCE een workshop mozaïek. In drie uur maak je een mozaïek in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Je kunt de workshop natuurlijk ook aan iemand cadeau doen! Belangstelling voor deze gezellige, creatieve middag? Inschrijven kan via info@creatiefcollectiefelst.nl. Voor meer informatie over de workshop kun je contact opnemen met de docente Annelou Teunissen (06-46167353 of villa.teun@gmail.com.).
Data: 16 februari of 16 maart
Tijd: 13.30 tot 16.30 uur; inloop vanaf 13.15 uur
Prijs: € 30,- per persoon; inclusief alle materialen, koffie, thee, lekkers    
Plaats: Werkplaats CCE

Valentijnsworkshop beeldhouwen
Kom op zondag 17 februari samen of alleen naar de Werkplaats van CCE en maak van een stuk speksteen een beeldje. Een hart maken? Prima natuurlijk, maar er is veel meer mogelijk met speksteen. Plezier in het maken en je creatief uiten staan voorop. Je wordt deze dag ook in de watten gelegd met een heerlijke lunch. De workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Belangstelling? Inschrijven kan via info@creatiefcollectiefelst.nl.
Tijd: 9.30-16.30 uur.
Prijs: €65,- per persoon, inclusief een stuk steen van max. 2 kg, gebruik van alle gereedschap, koffie/thee met lekkers en lunch.
Plaats: Werkplaats CCE

Agenda
25 januari thema-avond Venetië in de bovenzaal van Theater De KiK (achter de Hema)
5 februari start cursus van vier lessen kunstgeschiedenis
9 februari start basiscursus van vier lessen druktechnieken
11 februari start cursus van zes lessen Mixed Media
16 februari workshop  mozaïek
17 februari Valentijnsworkshop beeldhouwen
5 maart start cursus van vier lessen aquarel
16 maart workshop  mozaïek
14 april cursistenexpositie bij Landerij De Park_________________________________________________________________________________________________

  
Foto: “Hebzucht”
Gemaakt en gefotografeerd door
Marco Overdiep.
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Oktober 2018

Verslag Kunstcafé 28 september in Hemmen
Ongeveer 25 mensen waren aanwezig bij de Music Drawing Performance nr. 18 van Rinke Nijburg en Andries van Rossum. Het thema was 'Wereldwijd het Hemelrijk”. Andries improviseerde achter de piano, Rinke tekende met vnl. houtskool op een enorm vel papier (ca. 5 x 3 meter). Om zo'n groot vel te vullen in drie kwartier bleek ook fysiek een stevige klus. Voor de toeschouwers was het spannend om te zien waar hij heen ging met de vele punten, lijnen en wolkachtige structuren die hij aanbracht op het papier. Muziek en tekening waren niet nadrukkelijk op elkaar afgestemd, maar er ontstonden wel losse verbindingen en associaties. De muziek trok soms de aandacht met stiltes en met tokkelen op de snaren van de piano, het tekenen kenmerkte zich door een afwisseling van drukke bewegingen en het zorgvuldig plaatsen van tekens op het papier door Rinke.

Na afloop kwamen er heel wat vragen uit het publiek, waardoor hun werkwijze en samenwerking duidelijker werd. Zowel Rinke als Andries zeiden niet heel erg op elkaar te letten. Andries heeft vooraf geen idee waar het met zijn muziek heen gaat. Rinke had daar al wel over nagedacht. Voor beiden blijft het spannend om voor publiek te werken, maar ze sluiten zich daar zoveel mogelijk voor af. Live improviseren geeft hen de druk om door te gaan en niet té lang na te denken. Maar het risico van mislukken is er altijd.

Vrijdag 26 oktober 2018
Marco Overdiep in de reeks 'Waarom wordt iemand kunstenaar?'
In de recent gestarte reeks “Waarom wordt iemand kunstenaar” komt de Elster kunstenaar Marco Overdiep (1942) aan het woord. Hij heeft op latere leeftijd een verborgen creatief talent ontdekt, dat hij op verschillende terreinen heeft vorm gegeven. Na zijn loopbaan als journalist en persvoorlichter kwam Marco Overdiep in Elst wonen. Hij ging zijn fantasie en verbeelding ruimte geven. Het resulteerde in meer dan 300 beelden. Hij ging door een creatief proces waarbij hij klei, steen, metaal en glas gebruikte om zijn gedachten en gevoelens uit te drukken in ruimtelijke vormen. Het merendeel van zijn beelden is abstract.

Marco exposeerde veel in galeries en beeldentuinen, bijvoorbeeld in de Keukenhof in Lisse. Daarnaast schreef hij het boek ‘De Toverboom’, waarin fantasieverhalen staan die zich afspelen in het Sonsbeekpark te Arnhem. Het boek is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Marco is een waarnemer van dingen waaraan veel mensen voorbij gaan. In zijn foto’s laat hij dat iedere dag zien op Facebook. Aan het eind van het jaar bundelt hij een selectie van foto’s in een boekje van 80 pagina’s. Er zijn al zo’n zes boekjes in eigen beheer verschenen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-).
Hopelijk worden andere kunstenaars geïnspireerd om hun verhaal te delen en mee te doen. Geef je op via: kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Vrijdag 30 november 2018
Inez van de Spek “Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt”
Inez van der Spek kondigden we al eerder aan. Gelukkig kwam van uitstel geen afstel. En dankzij het uitstel kan zij meteen ook haar boek “Gerijpte jeugd” -dat inmiddels is gedrukt- tonen. Inez heeft voor haar boek gesprekken gehad met acht oudere Gelderse kunstenaars en kunstkenners over wat hen beweegt. Ze zal tijdens het Kunstcafé vertellen over de totstandkoming van het boek en over de gesprekken.

Over Inez van de Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)

28 december 2018
Oudjaarsborrel
Locatie: De Kik; aanvang 20 uur; gratis.
Kalender Kunstcafé Overbetuwe

De meest recente kalender vind je hier. In oranje zie je de wijzigingen ten opzichte van de vorige.

Jan Franssen, Frank Hemeltjen, Luc Corstens, Els Mathijssen
_________________________________________________________________________________________________
VEILING KUNSTCOLLECTIE OVERBETUWE
Vanaf 1 juni 2018

Vanaf vrijdag 1 juni 2018 start de veiling van een deel van de kunstcollectie van gemeente Overbetuwe. De gemeente wil graag zeker weten, dat alle regionale kunstenaars (of hun familie) weten dat zij hun kunstwerk terug kunnen krijgen als ze niet willen dat deze geveild wordt. Een volledig overzicht van de collectie vindt u op www.aaartnl.nl/kunstenaars/gemeente-overbetuwe.

Staat uw stuk er bij en wilt u dit graag terug? Neem dan contact op met Ilse Aarsman via i.aarsman@overbetuwe.nl of Denise Huntjens via d.huntjens@overbetuwe.nl.


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTROUTE ELST 2017 - EEN TERUGBLIK

Foto-impressie Kunstroute Elst 2017


Op 23 en 24 september a.s. stonden voor de derde keer de deuren van de ateliers in Elst wagenwijd open. En niet alleen de ateliers… Nieuw dit jaar waren de 6 extra locaties in het dorp, waaronder het Gemeentehuis, Theater De Kik en Streekwinkel De Lingegaerdt. Eveneens nieuw was de expositie van 16 amateurs in de recreatieruimte van Wervershove.

In totaal was op 19 locaties werk te bekijken van kunstenaars uit de Overbetuwe. Er was een grote variatie aan technieken te zien en de kunstenaars vertelden graag meer over hun werk.

Het thema van de Kunstroute was Verbinding. Speciaal voor deze Kunstroute is een brochure van 28 pagina's samengesteld met foto's van de kunstwerken en informatie over de 19 locaties, met een plattegrond van de aantrekkelijke (fiets)route.


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Stichting ART Overbetuwe mailt regelmatig een Nieuwsbrief naar alle bij ons bekende kunstenaars en kunstliefhebbers in Overbetuwe.

Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen? Mail dan je gegevens en wij houden je op de hoogte._________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2017
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu